Elérhetőség:
Tel:06705774556
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-12; 17-20
Szombat: 9-12
E-Mail:
habortiti@yahoo.co.uk

Toklász

 

A toklász

 

Késő tavasztól nyárig az egyik leggyakoribb állatorvosi probléma a toklász. Az utcán bárhol, ahol zöld terület van, találkozhatunk az ún. egérárpa nevű kalászos fűfélével. Addig nincs gond, míg a kalász friss, zöld, de mihelyt elkezd kiszáradni, lehullik, felaprózódik, és a hegyes végével utat talál a fűben szaglászó kutyánk talpbőrébe, orrába, fülébe, szemébe stb. Ritka esetekben más bőrredőbe is befúródhat. (Visszafelé viszont nem tud haladni, köszönhető az apró sörtéknek.)

Mik a tünetek? Bármilyen típusú szőrzetű kutya talpbőrébe befúródhat, de a hosszú szőrűek nagyobb veszélynek vannak kitéve. A kutya ujjai közt, esetleg a talpán piros, fájdalmas, néha váladékozó dudorra lesznek figyelmesek a gazdik, amit a kutya gyakran nyalogat. Szerencsés esetben áthalad és eltávozik a mancs felső részén, de az esetek döntő többségében egyre feljebb kúszik a kutya bőre alatt, és egészen a csuklótájékig, ritkán az alkar közepéig is eljuthat. Mindig el kell távolítani a toklászt, mert a seb könnyen befertőződik, és súlyos gyulladást okozhat. (Némely toklász csak sebészi úton távolítható el.)

            Ha kutyánk szaglászás közben hirtelen elkezd prüszkölni, rázni a fejét, kaparni az orrát, akkor gyaníthatjuk, hogy felszippantott egy kalászt, vagy annak darabját. Ilyenkor mindenképpen keressünk fel haladéktalanul egy állatorvost, mert az orrüregbe jutott toklász eljuthat egészen az agyig is, illetve eltokolódva igen súlyos gyulladást okozhat.

            A lógó fülű, hosszú szőrű kutyák esetében sokkalta gyakoribb, mint rövidszőrű társaiknál, hogy a fülbe is jut toklász. Ilyenkor a kutya sokszor rázza a fejét, kaparja a fülét. Ha nem vesszük időben észre, hamar begyullad a fül, kellemetlen szagú lesz, rossz esetben a dobhártyát is átszakíthatja a tovahaladó toklász, aminek súlyos következményei lehetnek.

            A szemhéjak alá, vagy akár magába a szembe is fúródhat kalász. Az állat erősen vakarja, dörzsöli a szemét, hunyorog és erősen váladékozik a szem.

            Alkalmanként hím kutyák esetében a pénisz mellett, nőstényeknél a pérán juthat fel toklász, ugyancsak gyulladást okozva.

            Hogyan kerülhetjük el a bajt? Ha van telkünk, előkertünk, nyírjuk a füvet, hogy ne hozhasson a fent említett növény kalászt. Hosszú szőrű kutyánk esetében nyírjuk ki a lábujjak közül és a talpról a szőrt, ezáltal nehezebben kapaszkodik meg a toklász. Ugyanez igaz a fülre is: távolítsuk el a szőrt a fülből.  Ha sétáltatunk, kerüljük az olyan területeket, ahol magas a fű, illetve látjuk, hogy érik a kalász. Nem csak séta után, hanem közben is többször nézzük át kutyánk talpait, a lábujjai között, a pofaszőrét, fültájékát, fülét, mert percek alatt bejuthat a toklász. Ha éppen belefúródott kalászt látunk, vagy csak egy szálkáját, óvatosan távolítsuk el, de ha már bejutott mélyen, vagy már gyulladt a terület, keressük fel állatorvosunkat!

 

dr. Hábor Krisztián

 

Impresszum