Elérhetőség:
Tel:06705774556
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-12; 17-20
Szombat: 9-12
E-Mail:
habortiti@yahoo.co.uk

A csípőízületi diszpláziáról

A csípõízületi diszpláziáról

 Kutyáink körében az egyik leggyakrabban elõforduló ízületi bántalom, - amely a gazdák által is jól ismert- a csípõízületi diszplázia. A betegséget jellemzi a medencén a csípõízület vápájának és a combcsont fejének deformáltsága illetve degenerációja. Általában nagyobb testû fajtákban jelentkezik (pl. németjuhász, labrador, rottweiler, masztiffok, stb.) de gyakran találkozunk kisebb fajtáknál is a betegséggel (vizslák, pumi stb.) A kisebb testsúly miatt ezen egyedek esetében enyhébb tüneteket tapasztalhatunk. A probléma fõleg genetikai eredetû, de a növekedés idõszakában a takarmányozás színvonala -amint azt a késõbbiekben látni fogjuk- jelentõsen befolyásolja a betegség kifejlõdését, illetve annak mértékét.

A betegség kialakulása során a kölyökkori növekedés idõszakában a csípõízület vápája és a combcsontfej nem szabályosan idomul egymáshoz. Egészséges állat esetében egy gömbízület alakul ki, amikor a combcsontfej szabályosan, szorosan illeszkedik az õt körülvevõ csontos mélyedésbe. A két csontfelszínen semmiféle kinövés, illetve anyaghiány nem mutatkozik, köztük keskeny rés található. Viszont ha az ízületi rés tágabb, a csípõízület instabilabb lesz, megváltoznak a csontokra kifejtett erõviszonyok, az illeszkedõ –súlyos esetben még csak nem is összeérõ!!- csontfelszíneken egyenetlenségek alakulnak ki, emellett az ízületi porc is sérül. Ezen elváltozások végeredményben fájdalmat okoznak az állatnak mozgás közben.

Most nézzük is meg, milyen jelekre, tünetekre kell figyelemmel lennünk! Fontos megjegyezni, hogy mivel a betegség hosszabb idõ alatt alakul ki, a nagyon fiatal állatok esetében nem találunk semmiféle jelet, hogy a késõbbiekben bárminemû probléma is lehet. A fájdalom nem feltétlenül jelenti, hogy állatunk diszpláziás, de a betegség fennállása sem minden esetben jár fájdalommal, illetve tünetekkel! A jól izmolt, sportos ebek még súlyos fokú csontdeformítás mellett sem feltétlenül mutatnak fájdalmat, illetve tapasztalunk náluk csökkent mozgási készséget! Legkorábban kb. 4 hónapos kor körül, de általában késõbb, akár idõs korban kell számítanunk tünetekre. Az állat kevesebbet mozog, nem szívesen fut vagy ugrik, nehezen kel fel, gyakran sántít, ami mozgatás után még erõsebben mutatkozik. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz! Orvosi vizsgálat során fájdalom, sok esetben ropogás váltható ki az ízület mozgatása során, egy speciális módszerrel kimutatható az ízület esetleges lazasága. Ha a folyamat régebben fennáll, nem biztos, hogy az instabilitás kimutatható, mert az ízület körül a megvastagodott kötõszövet stabilizálhatja a csípõízületet. Krónikus esetekben a combizmok sorvadhatnak is, emellett a vállöv izmai megerõsödhetnek.

Nagyon fontos, hogy röntgen-felvétel is készüljön az állatról. Fél éves kor elõtt a fejlõdõ, még erõsen porcos csontváz miatt nem informatív a röntgenkép - (a porc nem ad látható röntgenárnyékot). Legalább egy éves kor körül lehet elbírálható felvételt készíteni. A látható jelek a már korábban említett ízületi rés tágasságának megnövekedése, nem szabályosan illeszkedõ combcsontfej és vápa, amelyek idõvel ellaposodnak. Az ízület körül esetleg csontos kinövések tapasztalhatók. (Ezek mellett még számos más elváltozás is sok esetben látható.)

A kialakult probléma kezelhetõ lehet esetleg gyógyszerek, fájdalomcsillapítók adásával, de sok esetben sebészi megoldáshoz kell fordulnunk. Ezek elkerülése érdekében a legfontosabb teendõnk a megelõzés. Kölyökvásárlás elõtt nézzünk utána a szülõk diszplázia-vizsgálati erdeményeinek! Csak mentes szülõpár utódai közül válasszunk! Ez sajnos nem garantálja, hogy kutyánk is mentes lesz a diszpláziától, de a korábban említett öröklésre való hajlam miatt jobbak a kilátásaink egészséges kutya felnevelésére.

Mire kell ügyelnünk a kölyökkutyák felnevelése során? Mivel a kutya ragadozó állat, gyakran esnek a tulajdonosok abba a hibába, hogy nagy mennyiségû hússal etetik az ebüket. (Illetve nagy fehérjetartalmú kész tápokkal.) A hús javarészt fehérjét tartalmaz, ami kedvez a gyors testnövekedésnek, viszont káros a csontrendszer egészséges fejlõdése szempontjából. A csontozat túl gyorsan nõ, amivel annak szilárdsága nem tud lépést tartani. A csontok görbülhetnek is, így a szabályos csontszögellések, ízületi felszínek eltorzulhatnak, amik a korábban bemutatott elváltozásokhoz vezethetnek. A házikutya õse, a farkas az elejtett vadnak nemcsak az izmos részeit, hanem belsõ szerveit, gyomortartalmát, bõrét, csontjait, inait is elfogyasztotta, ami a fehérjén kívül más tápanyagokat (zsír, rost, stb.) is tartalmaz. Ezért nagyon fontos, hogy a húson (fehérjén) kívül más tápanyagot is adjunk kutyánknak, egészítsük ki a táplálékát körettel, ami tésztából, rizsbõl, fõtt krumpliból, stb. álljon. A fehérje aránya az egész takarmányban ne legyen több mint 30%! Az alacsonyabb fehérjebevitellel, tehát „lassabban” felnevelt kutyák esetében jelentõsen csökkenthetõ a csípõízületi diszplázia elõfordulásának lehetõsége.

A már kialakult betegség kezelése viszont sokkal több gondot okoz. Túlsúlyos ebeknél célszerû lefogyasztani az állatot, így a fájó ízületre kevesebb teher jut. Enyhébb esetekben jó eredmények érhetõk el úsztatás, valamint a fizioterápia segítségével, melynek során terhelés nélkül javíthatjuk az ízület mozgását és erõsíthetjük az izomzatot. Sokszor azonban nem kerülhetjük el a fájdalomcsillapító gyógyszerek és porcregeneráló készítmények alkalmazását. Némely súlyos, idült esetben a mûtét az egyetlen eljárás, amitõl eredményt várhatunk. Többféle korrekciós mûtéti megoldás létezik, (pl. csípõprotézis beültetése, combcsontfej eltávolítás), amiknek számos nemkívánatos következménye lehet (fertõzõdés, izomsorvadás, rendellenes járás, stb.)

Amint láthattuk, a betegség kialakulási esélyét minimálisra kell csökkentenünk; ha körültekintéssel járunk el kölyökkutyánk beszerzésekor, illetve nagy hangsúlyt fordítunk a helyes, visszafogott (fehérje- és energiaszegény) táplálásra, akkor nagymértékben hozzájárulunk, hogy kutyánk csípõízületi-diszpláziamentes életet élhessen.

 

dr. Hábor Krisztián

 

Impresszum