Elérhetőség:
Tel:06705774556
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-12; 17-20
Szombat: 9-12
E-Mail:
habortiti@yahoo.co.uk

Kan kutyákat fenyegető veszélyek

Kan kutyákat fenyegető veszélyek

 

Tavasz közeledtével a szokásos betegségek (pl. kullancs-csípés utáni fertőzések, pollen-allergia, stb.) mellett figyelmet kell fordítanunk a kezdődő párzási szezonra is. A szuka kutyák többsége ilyenkor kezdi meg az év elején esedékes tüzelését, amit a kan kutyák nem hagynak figyelmen kívül. Nemileg ők is aktívabbak lesznek, állandóan csak a szukák keresése és a velük történő párzás a céljuk. Sokuk elszökik otthonról. A szerencsésebbje talál egy vagy több fogékony szukát, melyekkel párzik, és kb. két hónap múlva nem kívánt kiskutyák születnek, szaporítva a sorát azon kölyköknek, akik nem fognak gazdára találni. (Nagyon sok kiskutya születik az ilyen „légyott”-okból. Többségük elpusztul fertőző betegségekben, balesetben, vagy menhelyen végzi.) Az elcsatangolt ebek egy része idővel hazatalál, de rosszabb esetben nem és kóbor ebként éli majd életét. Mivel ilyenkor amúgy is figyelmetlenebbek, gyakran esnek autóbaleset áldozatául. Sok esetben csonttöréseket szenvednek, ha viszont nincs szerencséjük, elpusztulnak. ( Az elmúlt időben gyakran hoztak be rendelőnkbe láb- illetve medencetörött kutyákat, akiknek meggyógyításuk után új gazdát keresünk abban az esetben, ha az eredeti tulajdonost nem találjuk. Ezért nagyon fontos, hogy kutyánkra mindig tegyünk nyakörvet, és rá egy bilétát, amelyen a tulajdonos neve, címe és telefonszáma is megtalálható. Ha tehetjük, tetessünk be állatorvosunkkal azonosító chip-et ebünkbe, mert így az egy nemzetközi ebnyilvántartásba kerül, és akár külföldön is visszakereshető a tulajdonos.)

A felfokozott nemi vágy következtében a kanok vérében a hím nemi hormonok szintje (tesztoszteron) megemelkedik. Ez agresszióhoz vezethet, aminek más kutyákkal történő verekedések és komoly sérülések lehetnek a következményei. A felajzott kutyák sok esetben hágó mozdulatokat végeznek még otthon is a pokrócukkal, kispárnával, a játékokkal, és ez okozhat akár gerincfájdalmakat is. Ilyenkor az állat púposít, nem szívesen mozog, felsír.

A prosztata működése a tesztoszteron hatására megemelkedik, aminek évek során prosztata-megnagyobbodás, -ciszta illetve -daganat lehet a következménye. A megnagyobbodott prosztata görcsös fájdalmat okozhat az állatnak, valamint bélsárürítési és vizelési nehézséghez vezethet. Gyakran tapasztalunk véres vizeletet. (Ilyenkor azonnal forduljunk állatorvosunkhoz, mert a kullancsok által terjesztett babesiozis egyik tünete a véres vizelet, és ilyenkor tilos késlekedni!!!) A gyulladt prosztata vezethet húgyhólyag-gyulladáshoz is.

Öregkorban maga a here el is daganatosodhat. A nem ivartalanított kanokban előfordulhatnak végbél körüli daganatok is. Ezek sokszor vérzékenyek, kifakadnak és az állandó fertőzés miatt komoly gondot okozhatnak.

Milyen megoldást találhatunk ezekre a problémákra? Ha ebünket nem szeretnénk pároztatni, érdemes ivartalaníttatni. Érdemes megvárni az ivarérést, hogy a szervezet teljesen kifejlődjön, de ne várjunk vele öregkorig, mert a már esetleg kialakuló prosztata-daganat ezzel a módszerrel nem gyógyítható! Maga a műtét nem jár fájdalommal, és komoly utókezelést sem igényel. Egy antibiotikum-kúra és megfelelő sebvédelem - (műanyag gallér felhelyezése) – mellett a sebgyógyulás hamar lezajlik, és közel két hét múlva a varratszedés után a korábban említett problémákkal már nem kell számolnunk. (Persze ha ebünk notórius csavargó, az ivartalanítás nem biztos, hogy teljes megoldást kínál, de a kóborlási kedve csökkenni fog.) A prosztata-megnagyobbodásra létezik gyógyszeres kezelés is, de csak fél évig tart a hatás. Ez időszakosan megfelelő, de a hosszabb távú megoldás az ivartalanítás. A gazdák állandó félelme, hogy kutyájuk el fog hízni! Az ivartalanítás után a csökkenő nemi hormonszint miatt az anyagcsere lecsökken, és ez valóban vezethet elhízáshoz, de ha valamivel kevesebb eleséget adunk állatunknak és mozgatással megfelelő kondícióban tartjuk, az elhízástól nem kell tartanunk.

dr. Hábor Krisztián

 

Impresszum