Elérhetőség:
Tel:06705774556
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-12; 17-20
Szombat: 9-12
E-Mail:
habortiti@yahoo.co.uk

Rejtettheréjűség

Rejtettheréjűség

A kan kutyák heréi ovális alakú, tömötten rugalmas tapintatú képletek. A herék normális esetben a herezacskóban egymás mellett vagy mögött helyeződnek. Ez tapintással érezhető is. Abban az esetben, ha hat hónapos kor után az egyik, illetve egyik here sem tapintható a herezacskóban, rejtettheréjűségről (kriptorchizmus-ról) beszélünk.

A heréknek a hasüregből a lágyékcsatornán keresztül a herezacskóba jutása a születés utáni két hónapon belül lezajlik. Sok esetben már két hét után érezhetők a herék. Egyes fajtáknál eltérő időben fejeződik be ez a folyamat, néha csak 5-6 hónapos korban (terrierek). Viszont kb. hat hónapos kor körül - az ivarérés idején- a herék gyakran változtatják helyüket a herezacskó és lágyékcsatorna közt vándorolva, és ilyenkor a bántalom megállapításakor körültekintően kell eljárnunk.

A rejtettheréjűség minden fajtánál megtalálható. Okai lehetnek hormonális funkciózavarok, illetve örökletes tényezők. Mindkét nem - (kan, szuka)- hordozhatja a hibás gént. Lehet kétoldali formában jelentkező fejlődési rendellenesség, de egyes fajtáknál (toy-uszkárok, bichonok, dobermann, boxer, spániel, németjuhász) gyakrabban találkozunk vele, így valószínűsíthető az öröklődő jelleg. Az esetek háromnegyed részében csak az egyik here nem jut le teljesen a herezacskóba. Ilyenkor általában a jobb oldali here az érintett.  Egynegyed részben viszont mindkét here fenn marad.

Az elváltozás jelentősége abban rejlik, hogy a hasüregben vagy a lágyékcsatornában visszamaradt herék megfelelő működéséhez nem kedvez a magasabb - belső - hőmérséklet. A kétoldali visszamaradás esetén a kutya terméketlen lesz, nemi vágya azonban változatlan, vagy akár túlzott is lehet, míg egyoldalinál ugyan megmarad a termékenyítőképesség, de az ilyen állatok tenyésztése, szaporítása nem ajánlott és etikátlan is. Sok esetben a fennmaradt herék túlzott hormontermelése figyelhető meg, melynek során ha több hím nemi hormont termel, megnő a prosztataciszták, prosztata-daganatok, végbél körüli daganatok esélye. Ha a női nemi hormonok produkciója emelkedik meg, az emlők kifejlődése figyelhető meg és szimmetrikus szőrhullást tapasztalhatunk. Ilyen esetekben a prosztata akár teljesen el is sorvadhat. A fennmaradt herék gyakran el is daganatosodnak.

Mit kell tennünk, ha tenyésztőként tapasztaljuk az elváltozást? Ha halmozottan fordul elő az almokban rejtettheréjű állat, ajánlatos kivonni a tenyésztésből mind a kant, mind a szukát, mert - mint már említettük, - mindkét ivar hordozhatja a tulajdonságot. Mivel a beltenyésztés a rendellenesség előfordulását növeli, ezért egyes vérvonalaknál gyakorta találkozunk a bántalommal.

Ha olyan kölyökkutyát veszünk magunkhoz, amelyiknek nem szálltak le a heréi, több megoldás közül is választhatunk, viszont alaposan mérlegelni kell a lehetőségeket. Néhány hónapos korban adandó egyes hormonkészítmények segíthetnek, hogy leszálljon a here a herezacskóba. Ezen szerek eredményessége azonban nagyban függ az elváltozás fokától és a kutya korától. Általánosságban elmondható, hogy ha minél tovább jutott a here a herezacskó felé, illetve minél fiatalabb az állatunk (2-4 hónapos), annál jobb eredmények érhetők el. A magasan a lágyékcsatornában illetve a hasüregben rekedt heréknél kevésbé számítsunk sikerre! Műtétileg is lejuttatható a here, ám ennek is csak kozmetikai jelentősége van. Társállatként tartható az ilyen eb, viszont továbbtenyészteni nem helyes.

Az egyetlen igazán hatékony és javasolható megoldás az ivartalanítás (kasztráció), melynek során mindkét herét műtétileg eltávolítják. A herék elvesztése a kutya további életében, személyiségében lényeges, hátrányos változást nem okoz. (Igaz, hogy a nemi hormonok kiesése miatt az állatok nyugodtabbak lesznek, anyagcseréjük csökken, és így hajlamosabbak az elhízásra, de megfelelő táplálással és mozgatással ennek a veszélye elkerülhető.)

Abban az esetben, ha kutyánkat tenyésztési céllal vásároltuk, és rejtettheréjűséget tapasztalunk, kárunk keletkezik - (a tenyésztésre szánt egyedek drágábbak; az elmaradt almok miatt kiesett bevétel),- a tenyésztőnek kártérítési felelőssége lehet, illetve szavatossági jogokkal élhetünk. Viszont néhány körülményt alaposan elemezni kell annak megállapításához.

Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A kártérítési felelősségnek van négy közös feltétele, melyek közül egyidejűleg mindnek teljesülnie kell.

1.: Jogellenes magatartás (cselekmény v. mulasztás)

                        -jogszabályi rendelkezésben vagy egyéb, pl. foglalkozási tevékenység írott és társadalmilag elfogadott íratlan szabályaiban foglalt kötelezettségtől való eltérés

            2.: Kár (vagyoni kár = értékcsökkenés; vagy érték-megsemmisülés + vagyoni hátrány = elmaradt haszon)

            3.: Ok-okozati összefüggés a jogellenes magatartás és a kár között

a károsult kárelhárítási és kármegelőzési kötelezettsége

 

4.: Felróhatóság

úgy járt-e el, ahogy az az adott helyzetben és adottságok mellett elvárható

 

Lényeges a szavatosság kérdése is. Definíció szerint a szavatosság az eladónak az a kötelessége, amely által az adásvételi szerződés hibás teljesítése esetén a törvénynél fogva helytállni tartozik, függetlenül attól, hogy a hibás teljesítés szándékos, gondatlan vagy jóhiszemű magatartásának a következménye. A szavatossági felelősség kizárható közös megegyezéssel, ha jogszabály nem tiltja. Az eladó mentesül a szavatosság felelőssége alól, ha a vevő a hibát ismerte, illetve a szolgáltatás tárgyát - jelen esetben a kutyát - árverésen vásárolta. A vevő szavatossági jogai közt szerepel az árleszállítás, csere, illetve elállás a vételtől.

Szavatossági jogok érvényesítéséhez szükséges határidő állatszavatossági jogigény esetén általában 60 nap, de ha a hiba ezen idő alatt még gondos vizsgálattal sem volt felismerhető, akkor ez az idő automatikusan kitolódik addig, amíg a hiba felismerhető lesz, de maximálisan 1 évig.

Amint látható, a jogi kérdések esetükben - (tenyészkan vásárlása, felismert rejtettheréjűség) - nagyon összetettek, sok tényezőt, körülményt kell megvizsgálni. Ezért - is- nagyon fontos, hogy kiskutyánk rendszeres állatorvosi felügyelet alatt álljon, és hogy figyelemmel kísérjük fejlődését.

 

 

dr. Hábor Krisztián

 

Impresszum