Elérhetőség:
Tel:06705774556
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-12; 17-20
Szombat: 9-12
E-Mail:
habortiti@yahoo.co.uk

A Lyme-kór

A Lyme-kór

 

Ebben a cikkben a sokak által rettegett betegségről, a Lyme-kórról (Lyme borreliosis-ról) lesz szó. Ez az egyik leggyakoribb, kullancsok által terjesztett betegség a világon. A kórokozó egy baktérium, a Borrelia burgdorferi, amely Európában és Észak- Amerikában honos. Fogékony az ember és a házi- illetve vadon élő állatok jelentős hányada. A Borreliáknak főleg a vadon élő rágcsálók (egérfélék) és más emlősök a valódi gazdái. emberre, háziállatainkra- köztük a kutyákra – kullancsok közvetítésével jut át. Fertőzés után lázas, általános tünetekkel és –többek között- ízületgyulladással járó betegség alakulhat ki.

Először is nézzük meg, melyik az a kullancs, amely veszélyt hozhat ránk, vagy kutyánkra, és milyen területeken számíthatunk rájuk. Lényeges kiemelni, hogy nem mindegyik kullancsfaj terjeszti a betegséget. Hazánkban főleg az Ixodes ricinus nevű kullancs a fő terjesztő faj. Két éves életciklusa során, a petéből kikelve lárva-stádiumában egerekből vért szívva fertőződik (illetve már eleve az anyától hordozza a kórokozót!), majd a következő évben ún. nympha-stádiummá alakulva fertőzött marad. Felnőtt kullanccsá fejlődve nagyobb emlősökön –köztük embereken és kutyákon- táplálkozva, a csípés után legalább 24 órával oltja át a Borreliákat. A fertőződés általában a természetben, kullancsos területen való tartózkodást követően történik. A kullancsok kedvelik a bokros-fás környezetet, a melegebb időjárást, ezért a tavaszi, nyári, őszi időszakban több csípés érheti az embereket és kutyáikat. Egyes területeken nagyon gyakori lehet a Lyme-kórt okozó baktériumokat hordozó kullancsok száma (akár az egész kullancspopuláció 10-35%-a is)! Magyarországon a dunántúli régió tekinthető ilyen területnek. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fertőzött és esetleg tüneteket is mutató kutyáktól közvetlenül, tehát kullancs-csípés nélkül nem fertőződhetünk! (Azért is csekély a kutyáktól való fertőződés esélye, mert a felnőtt nőnemű kullancsok csak egyszer szívnak vért nagytestű emlősből, utána ledobják magukat áldozatukról és peterakás után elpusztulnak. A felnőtt hímnemű egyedek pedig miután ráakaszkodtak egy emlősre, nem váltanak gazdát.)

Milyen tünetekre kell figyelemmel lennünk kullancs-csípés után? A lappangási idő általában 1-4 hét, de ez az idő kitolódhat akár néhány hónapig is! Mivel a Borreliák a bőrben, izomban, ízületekben, nyirokcsomókban fordulnak elő nagyobb számban, az észlelhető tünetek is ezen szervekre korlátozódnak főleg. Az első legszembetűnőbb tünet – emberben és rövidebb szőrű kutyákon- a kullancs-csípés helyén kialakuló kör alakú bőrpír, ezenkívül levertség, étvágytalanság, magas láz hívja fel figyelmünket a fertőzésre. Izomfájdalmak, egyes ízületek megduzzadása, és fájdalmassága tapasztalható. A gyulladás általában csak egy-egy ízületet érint, majd néhány nap után más ízületekben észlelünk gyulladást és fájdalmat. Ezek a tünetek néhány hét leforgása alatt elmúlhatnak, azonban sok esetben állandó sántítással járó, több ízületet is érintő idült ízületgyulladás alakulhat ki. Egyes esetekben- akár önállóan- szívizomgyulladás is előfordul. Ilyenkor is tartósan magas lázat mérhetünk a betegekben. A nyaki és térdhajlási nyirokcsomók megnagyobbodása is gyakori tünet. Ritkán, immunológiai reakciók miatt vesekárosodás, és annak következményei: hányás, hasmenés, fogyás, gyakori bőséges vizeletürítés is tapasztalható. Emberekben kialakulhatnak még idegrendszeri tünetek is, a kutyáknál viszont nem bizonyítható-még kórszövettani vizsgálattal sem- a központi idegrendszer károsodása.

Sajnos a pontos diagnózis felállítása a jellemző tünetek megléte esetén is nehézségekbe ütközik. Hiába a számos, a Lyme-kórra utaló tünet, csak további, különböző érzékenységű mikrobiológiai és immunológiai próbák használatával bizonyosodhatunk meg a betegség jelenlétéről. Viszont ha pozitív is lett esetleg a vizsgálatok eredménye, akkor sem állíthatjuk biztosan, hogy Lyme-borreliosissal állunk szemben, mert más baktériumos fertőzés esetén is kaphatunk hasonló eredményeket! Az endémiás, tehát az olyan területeken, ahol nagy gyakorisággal fordul elő a betegség illetve maga a kórokozó, a pozitív esetek csak kb. 5%-ában észlelünk tüneteket kutyáinknál!

A legfontosabb, hogy előzzük meg a fertőződést és a betegség kialakulását. Ha erősen kullancsfertőzött helyen járunk, akár vadászat, akár csak kirándulás céljából, alkalmazzunk kullancsriasztó illetve - írtó készítményeket. Számos termék áll rendelkezésre, amik állatorvosoknál, vagy állatpatikákban szerezhetők be. Találunk kullancsriasztó nyakörveket, ún. spot-on rácsepegtetős, illetve spray készítményeket. Nem mindegyik termék „működik” minden kutyánál, némely esetben ezek kombinációinak segítségével érhetünk el eredményt. Séták, vadászatok után ajánlatos átvizsgálni az ebeket, és a megtalált kullancsokat mihamarább el kell távolítani. (Fontos, hogy a kullancsot ne kenjük be semmilyen kenőccsel, oldattal, mert ilyenkor fulladozásuk során bejuttathatják az állatba a kórokozót. A kullancsok testét óvatosan megfogva- akár speciális kullancs-eltávolító kanál ill. csipesz segítségével- csavaró mozdulatokkal szedjük ki a kutyából. Ha esetleg beszakad a parazita feje, ne essünk kétségbe, általában kiesik magától, de forduljunk nyugodtan állatorvoshoz.)

Szerencsére vannak a forgalomban kutyák részére Lyme-borreliosis elleni vakcinák, melyeket első alkalommal háromhetes időközzel alkalmazva jó védelmet alakítanak ki a kutya szervezetében a fertőző kórokozóval szemben.

Ha egyszer azonban már kialakult a betegség, akkor azt gyógykezelnünk kell. A gyakori és erős ízületi fájdalmak miatt ajánlatos a beteget kímélni a megerőltető mozgatástól. Pihenőhelye legyen meleg és száraz. Egyes antibiotikumokkal a betegség gyógyítható, de szükség lehet még fájdalomcsillapítók adására is. Fontos, hogy a gyógyszeres kezelést mihamarább elkezdjük.(Mindig csak az állatorvos által felírt illetve adott gyógyszer alkalmazható!!!)

Amint az előbbiekben látható volt, a kullancsokkal erősen fertőzött területeken való tartózkodás magában rejti a Lyme-kór kialakulásának veszélyét, de megfelelő védekezéssel és odafigyeléssel a betegség megelőzhető, illetve jó hatékonysággal gyógyítható.

 

C4090-958 test MB6-700 test OG0-093 test 646-206 test EX0-001 test 70-413 test 70-341 test 70-464 test 70-680 test 74-335 test 350-018 test C_TFIN52_66 test HP0-J73 test 70-687 test ICBB test 70-457 test N10-005 test 1Z0-061 test 220-801 test 70-465 test 70-487 70-243 VCP-550 70-414 70-466 100-101 JN0-102 VCP550 640-554 70-331 EX300 200-101 70-484 C2090-303 MB6-886 70-410 70-461 70-462 200-120 70-488 MB2-703 70-411 MB5-705 C_TADM51_731

dr. Hábor Krisztián

Impresszum