Elérhetőség:
Tel:06705774556
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-12; 17-20
Szombat: 9-12
E-Mail:
habortiti@yahoo.co.uk

Bolhásság

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

A bolhásság

 

            Kutyáink, macskáink körében gyakori parazitás gond a bolhásság. Azon felül, hogy a bolhák kedvencünket megcsípve kellemetlen viszketegséget okoznak, jelenlétük számos egészségügyi problémát is magával hozhat. A bolhák nem csak állatainkon telepedhetnek meg, hanem csípésükkel minket, embereket is zaklathatnak.

            Maga a bolha csak egy gyűjtőfogalom, különböző fajokról beszélhetünk. Ennek megfelelően a kutyán kutyabolha, macskán macskabolha, emberen emberbolha található – elméletileg. Azonban nagyon gyakori, hogy macskabolha élősködik kutyánkon, más emlősön is. A kertes, zöldövezeti területen élő állatok nagyobb veszélynek vannak kitéve, mert a sok kóbor és vadon élő állat (pl. sün, róka, nyest) gyakran bolhás. Viszont nem kizárt, hogy a belvárosban élő kedvencünk is megfertőződhet eme kellemetlen parazitával. Sok esetben elég, ha elmegyünk egy bolhás kutya mellett, arról ránk ugorhat a bolha, amit hazavíve továbbíthatunk kedvencünkre – esetleg minket is megcsíphet.

            Hogyan is néz ki a bolha? A kifejlett egyed néhány milliméter hosszú, oldalirányban lapított barnásfekete színű ízeltlábú. A lárváik féregszerűek, míg a peték kb. fél mm-esek tojásdad alakúak, szürkésfehér színűek.

A bolha fejlődése a következőképpen zajlik. A petéből kikelt lárváknak három lárvastádiuma van, ezek főleg a kifejlett bolhák által termelt véres ürüléket és a gazdaállatokról (kutyák, macskák stb.) lehullott hámsejteket fogyasztják. A harmadik lárvastádium bebábozódik, majd kikel a kifejlett bolha, ami azonnal képes vért szívni. A teljes ciklus 3 héttől 4 hónapig terjedhet. A kifejlett parazita nem él sokáig a gazdaszervezeten kívül, a környezetben hamar elpusztul. A lárvák előszeretettel bújnak meg a lakás repedéseiben, ágy, fotel hajlataiban, ezért ha védekezünk és mentesítünk, akkor a körültekintő takarításra, porszívózásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Állataink bolhátlanítására különféle szerek vannak forgalomban. Találhatunk samponokat, porokat, nyakörveket, spray- és rácsepegtetős (ún. spot-on) formátumú készítményeket.  Nagyon fontos, hogy kutyás készítményt csak kutyára, macskásat csak macskára alkalmazzunk!!! Ezek használatával hosszabb-rövidebb időre (1-2 hónap) megszabadulhatunk a bolháktól.

            Ha állatunk bolhával fertőződik, akkor arra leszünk figyelmesek, hogy nyugtalan, gyakran vakarja magát, hátra-hátrakap a feneke, combja, farka felé, és hevesen rágni kezdi magát. Kisebesedett területeket találhatunk a bőrén, illetve apró barnásfekete szemcséket a szőr közt, ami a bolha ürüléke.

A csípések mellett milyen egészségügyi gondokat okozhatnak ezek a kellemetlen élősködők? Az állatok nyugtalanok, vakarják, harapdálják magukat, amivel felületi bőrsérüléseket okoznak, amik kezeletlen esetekben elfertőződhetnek. Némely állat érzékeny, allergiás a bolhanyál egyes fehérjéire, aminek csúnya, fájdalmas, nedvedző kerek foltok az eredményei az állat bőrén. Ezeket általában a combok külső felületén, a farktőnél, hátágyékon találjuk. Ilyen esetekben állatorvosi ellátás szükséges.

Egy galandféregnek a köztigazdája is lehet bolha. Háziállataink önmaguk harapdálása során lenyelhetik a bolhákat, amivel szervezetükbe jut a féreg lárvája, így fertőzve meg kedvencünket. A féreg emberbe is átjuthat, ezért fontos a higiénia betartása.

            Amint láthattuk, a kellemetlenségek mellett az egészségügyi kockázat miatt is érdemes védekeznünk a bolhásság ellen.

 

 dr. Hábor Krisztián

 

Impresszum