Elérhetőség:
Tel:06705774556
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-12; 17-20
Szombat: 9-12
E-Mail:
habortiti@yahoo.co.uk

Nyulak és tengerimalacok helyes táplálásáról

Nyulak és tengerimalacok helyes táplálásáról

 (A következők, mivel mind a házinyúl, mind a tengerimalac élettanilag hasonló egymáshoz, mindkét csoportra érvényesnek tekintendők.)

A nyulak és tengerimalacok rágcsáló életmódot folytató állatok, aminek következtében fogaik állandóan nőnek. Mivel a természetben növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, azon belül is főleg füvet, ennek köszönhetően a fű magas rosttartalma segít fogaik koptatásában. Bélcsatornájukban olyan baktérium- és egysejtű-közösség (bélflóra) él, ami segít lebontani és megemészteni a magas rosttartalmú táplálékot. Emellett életfontosságú vitaminokkal, aminosavakkal és fehérjékkel látják el a gazdaszervezetet (tehát magát a nyulat ill. tengerimalacot). Ezeknek a baktériumoknak és egysejtűknek a jelenléte és egymáshoz viszonyított aránya alapvető a rágcsálók egészségének fenntartásában. Fű mellett más zöld növényi részt, leveleket is elfogyasztanak, kevés maggal együtt, gyümölcsöt, zöldséget viszont csak időszakosan, amit figyelembe kell vennünk házi takarmányozásuk során.

Kedvencként tartva mozgásuk valamelyest korlátozottabb, mint vadon élő társaik esetében. Azok egész nap táplálkoznak, sokat mozognak, és sok füvet kell elfogyasztaniuk, hogy jól lakjanak. A fű alacsony tápértékű, így nem tudnak elhízni. Házi kedvenceink esetében a legmegfelelőbb, ha jó minőségű rétiszénával etetjük őket. (Friss, illatos, zöld legyen, nem lehet penészes, dohos! Ha fekete apró pettyek vannak a széna levelein, szárain, akkor azt dobjuk ki, az egész zsákkal! Ez gombára utalhat.) Széna mindig álljon előttük, bármikor hozzá kell, hogy férjenek. Így fogaik állandó kopásáról valamint a megfelelő bélflóra fenntartásáról is gondoskodunk. A széna gyakorlatilag száraz fű, alacsony nedvtartalommal, ezért friss víz is mindig álljon rendelkezésükre. Legjobb a szopókás önitató, mert az kevésbé párolog és így tudjuk mérni a napi vízfogyasztást. (Minél több zöldtakarmányt kap állatunk, annál kevesebbet fog inni, ez természetes.) A metszőfogak kopását tisztára mosott, nem permetezett gyümölcsfaágak adásával segíthetjük elő (pl. almafa, cseresznyefa, stb.. Diófa, fenyőfák ága nem jó.)

Zöldtakarmányként adhatunk zellert, sárgarépazöldet, stb., fontos, hogy mindig megmosva de leszárítva tegyük eléjük. Kb. 1 pohárnyit testtömeg kilogrammonként. Ne vigyük túlzásba, mert lágyabb bélsarat eredményezhet, és nem fog állatunk megfelelő mennyiségű szénát elfogyasztani.

Gyümölcsöt, zöldséget kapjanak, de ne sokat: reggel és este amennyit fél óra alatt jóízűen elfogyasztanak, bőven elég. Ez a mennyiség tartalmazza a plussz folyadék- és vitaminmennyiséget, amire szükségük van. Alma, répa, uborka, paprika lehet az alap, de túl édes gyümölcsöket ne adjunk!

Magvakat csak keveset kapjon kedvencünk, mivel azok sok energiát tartalmaznak. Ha magokkal lakik jól, nem fog elég szénát enni. Kerüljük a kukorica és napraforgószemeket, azoktól könnyen elhízhat állatunk. Általánosságban elmondható, hogy reggel és este kis mokkáskanálnyi magkeveréket kaphatnak, ne többet! Ez tartalmazhat búzát, árpát, rozst, zabot, kölest.

Kerüljük a rágcsálók jutalomfalatkáit, az extrudált tápokat, száraz kenyeret, mivel ezek könnyen hasznosítható tápanyagforrások, elhízáshoz vezetnek, és az eredeti bélflórájuk hamar felborul, aminek sokszor végzetes kimenetele van. Csokoládét, édességet, tejtermékeket szigorúan tilos kapniuk!

Tengerimalacok esetében szólnunk kell a C-vitaminról is. Ők nem képesek előállítani, - ellentétben a nyuszikkal -, ezért naponta kell a takarmányukhoz kevernünk. Egy felnőtt egészséges tengerimalac napi C-vitamin-szükséglete kb. 10 mg.

Ha a fent leírtakat betartjuk, nyuszink, tengerimalackánk hosszabb, egészségesebb életet élhet.

 

Összeállította: dr. Hábor Krisztián

Impresszum