Elérhetőség:
Tel:06705774556
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-12; 17-20
Szombat: 9-12
E-Mail:
habortiti@yahoo.co.uk

Fogápolás

 

Fogápolás, szájhigiénia kutyákban, macskákban

 

Házi kedvenceink életmódja, táplálása, táplálkozási szokásai a közelmúltban jelentősen megváltoztak. Vadon élő társaik, őseik zsákmányszerző magatartást folytattak; ritkábban – naponta, többnaponta – táplálkoztak. Zsákmányukat teljes egészében elfogyasztották, izmokat, beleket (béltartalommal együtt!), bőrt, csontokat is, minek során fogaik megfelelően tisztultak és erősödtek.

Háznál, lakásban tartott állataink zöme tápot kap, akár napjában több alkalommal is. A nedves (konzerv) tápok nem megfelelőek a fogak tisztántartására, hasonlóképpen a száraztáphoz, habár az valamelyest jobban igénybe veszi a fogakat. Étkezések után lepedék alakul ki a fogak felszínén, amibe idővel ásványi anyagok rakódnak le, fogkövet képezve. A húsevő állatok (mint a kutya és a macska) szájában sokféle baktérium él, amiknek jó táptalajt nyújt a fogakon kialakuló lepedék. Fogkő - és a benne található baktériumok - hatására ínygyulladás, rossz lehelet alakul ki. Ínygyulladás során a fognyakat övező íny kipirul, érzékeny, fájdalmas, akár vérzékeny is lesz, valamint lehúzódik, ill. a fogkő hatására letolódik a fognyakról. A baktériumok mélyebbre tudnak hatolni, tovább súlyosbítva az ínygyulladást. A szájüregben található baktériumokkal teli nyálat lenyelve a kutya/macska akár bélgyulladást is kaphat, aminek hasmenés, akár hányás is lehet a következménye. Rosszabb esetekben a vérző fogínyből a baktériumok az állat vérébe kerülhetnek, amivel különböző szervekbe: májba, vesékbe, szívbe juthatnak, ott súlyos károsodást okozva. A meggyengült fogínyben a fogak meglazulhatnak, ezzel is fájdalmat okozva az állatnak, ami sokszor abban nyilvánul meg, hogy kedvencünk nem szívesen akar enni, vizet viszont továbbra is fogyaszt. Gyakran nyálzás tapasztalható, illetve orrfolyás is, ami a felső állkapocsban lévő gyulladt fogaknak a következménye lehet.

A tulajdonosok gyakran keresik fel az állatorvost az előbb említett panaszok egyikével, viszont gyakran csak a rutin éves oltások előtti betegvizsgálat során derül fény a fogproblémákra. Mit tudunk ilyenkor tenni? Enyhe esetekben az ínyecsetelés elégségesnek bizonyulhat, súlyosabb esetekben a fogkőleszedés a szükséges. Alkalmanként a nagyon elhanyagolt illetve időben fel nem fedezett fogproblémák esetében a rossz fogak eltávolítása is elkerülhetetlen. Fontos a táplálék megváltoztatása is, ha lehet. Állatunk – ha még nincsen nagy probléma - rágjon többet, pl. marhacsontot, fogtisztító rágó-jutalomfalatokat, stb.

Fogtörések is kialakulhatnak balesetek, verekedések során; ha a fogcsatorna megnyílik, lehetőség van a fog gyökérkezelésére és tömésére, illetve a teljes fog eltávolítása válik szükségessé.

Macskák esetében egyre gyakrabban találkozhatunk olyan esetekkel, amikor nincs látható fogsérülés, fogkövesedés, de van ínygyulladás, fájdalmasság. Ilyenkor a fog gyökerén, - ami normális esetekben nem látható – van az elváltozás: egyes területek feloldódnak, lyukak képződnek rajta. Az elváltozás röntgen-felvételen jól látható. Az ilyen fogakat tanácsos mihamarabb eltávolítani.

Azonban minden esetben fontosabb a megelőzés. Ha tehetjük, és állatunk engedi, hetente 1-2 alkalommal tisztítsuk meg fogaikat fogkefe vagy ujjunkra tekert gézlapocska segítségével.  Ha fogkőleszedést hajtottunk végre, utána is tanácsos a fogtisztítást alkalmazni. Emberi fogkrémeket viszont ne alkalmazzunk, mert állataink azt lenyelhetik, és számukra annak káros következményei lehetnek. Kaphatók állatoknak kifejlesztett fogtisztító termékek, amiket beszerezve és alkalmazva megelőzhetjük, illetve csökkenthetjük az előforduló fogászati problémákat. 

Összeállította: dr. Hábor Krisztián

 

Impresszum